Besparen op energie kan ook met Cloud-infrastructuur.

De snel stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat zowel consumenten en bedrijven naar allerlei manieren zoeken om hun kosten te drukken. Als verbruiker bepaalt je je eigen gedrag je persoonlijke factuur. Voor organisaties ligt dat iets moeilijker. Zij kunnen wel sensibiliseren, maar zullen toch eerder moeten ingrijpen op andere manieren.

U las het ongetwijfeld al wel ergens: net omwille van die verhoogde energiefactuur wordt verwacht dat veel werknemers opnieuw de weg naar kantoor zullen vinden. Uiteraard kan u ook daar de verwarming een graadje lager zetten.

Maar wie er nog eentje heeft kijkt misschien ook eens naar de serverroom. En de zin ervan in vraag stellen.  Want naast investeringen en onderhoud, komt daar nu een verdrievoudigde energiekost bij. En zo’n ruimte met pakweg enkele servers, een SAN, een firewall, een switch en een noodvoeding verbruikt toch algauw 4kWh, wat met de huidige energieprijzen toch een mooie besparing van ongeveer € 15.500 per jaar kan opleveren. Daarbij is de koeling, die essentieel is voor een optimale werking van zo’n klassieke setup, niet eens meegerekend.

Het alternatief, Cloud-infrastructuur, is in dat licht bijzonder aantrekkelijk. Want alle kosten (opzet, onderhoud, afschrijving én de energie) zijn inbegrepen in de maandelijkse fee.  En voor wie vreest dat de economie wat volatieler zal worden de volgende maanden is er dan ook nog het voordeel dat Cloud-infrastructuur, en dus ook de bijhorende kosten, heel flexibel meebewegen met uw behoeften.  Minder activiteit betekent dan ook minder kosten.

Ondernemingen die door de coronacrisis – jawel – koud gepakt werden omwille van niet klaar voor het hybride werken krijgen met andere woorden een tweede kans om na te denken alvorens nieuwe investeringen te doen in lokale infrastructuur.

Vanuit een macro oogpunt biedt Cloud computing een absoluut voordeel voor onze planeet. De belangrijke Cloud providers met écht gigantische datacenters hebben er alle baat bij om zuinig met energie te zijn en investeren dan ook volop in onderzoek naar manieren om hun verbruik te beperken. Zij hanteren zelfs een speciale score om de energie-efficiëntie van datacenters uit te drukken: de Power Usage Effectiveness (PUE), waarbij het totale energieverbruik van de faciliteit gedeeld wordt door het energieverbruik van de IT-apparatuur. Terwijl hun hoeveelheid computergebruik tussen 2010 en 2018 met 550% steeg, was dat voor het energieverbruik slechts 6%. De minimale PUE is 1, het sectorgemiddelde staat momenteel ongeveer op 1,7. (bron: Data centers are more energy efficient than ever (blog.google) of Recalibrating global data center energy-use estimates | Science)

Samengevat: het is de moeite om na te denken over Cloud infrastructuur. En dit zowel omwille van besparingen, kostenflexibiliteit en beschikbaarheid op maat.