Want er zit meer in IT dan je denkt

Ondertussen zijn steeds meer bedrijven op weg een min of meer efficiënte IT-omgeving. Maximaal gebruik van de Cloud, service gevat in managed service-contracten, minstens een basis aan security en de flexibiliteit van maandelijkse kosten. Voor die bedrijven die hier nog niet zijn is er werk aan de winkel. Want de economie van vandaag straft wie niet flexibel en kostenbewust is ongenadig af.


Maar ook die bedrijven die wel op het juiste spoor zitten kijken maar best uit. Efficiënt en ontzorgd is immers niet hetzelfde als succesvol.


Want om te spreken van een écht IT-succes wil je de winst op de balans zien staan. En wil je dagelijks de resultaten kunnen zien. Een echt succes is het wanneer je medewerkers anders, sneller en comfortabeler werken.  Wanneer het management meer inzicht heeft in het wat, het hoe en het waarom. Wanneer je bovenop technologie ook kleine en grote zakelijke voordelen realiseert.


Om die te ontsluiten is er  specifieke kennis nodig. Bedrijven kunnen kiezen om die vast in huis te nemen.  Voor de grotere is dit zeker een optie en voor hen zijn er dan ook intensieve leerprogramma’s die hun medewerkers de juiste competenties aanleveren. Maar bedrijven kunnen ook kiezen om deze toch wel bijzondere vaardigheden enkel aan te spreken wanneer er echt behoefte aan is.  Kennis op afroep zeg maar.  Net omdat het hier gaat over kennis die de basis IT-omgeving overstijgt is dit vaak een interessante optie. Want omdat zakelijk rendement vaak snel en aantoonbaar is heeft uitstellen vaak een versterkt negatief effect.


Als voorbeeld van dergelijke thema’s  kunnen we  denken aan alle projecten gericht op het opwaarderen van data. Quasi alle bedrijven beschikken immers over bergen aan gegevens maar het omzetten van die gegevens naar informatie en kennis is voor velen nog onontgonnen terrein.


Robotisering van standaard processen en routineactiviteiten biedt vaak snelle voordelen en resulteert in belangrijke besparingen. In tijden waar het vinden van bekwame medewerkers een hele opgave is kan dergelijke praktische automatisatie heel wat stress uit een organisatie halen.


En ook beter gebruik van de aanwezige IT tools leidt vaak tot ongeziene effecten. Want wie meer gebruikt van de functies die reeds aanwezige software biedt wordt performanter zonder extra kosten.


Omdat dit diensten zijn met een vooruitstrevend en vaak innoverend karakter evolueert het aanbod ervan in de tijd.  Wat vandaag nieuw is , wordt morgen alweer standaard kennis.


Heel opvallend is dat zulke services altijd een businessdoel voor ogen hebben. Geen technologie om de technologie dus. Maar ze zijn wel bij uitstek geschikt om bedrijven vooruit te helpen bij het waarmaken van hun strategie en bij het streven naar voortdurende verbetering.


Om het verschil te maken in een uitdagende omgeving dus.